• Een visje ?

  In de zoo ontdekte ik een heel apart beestje : de slijkspringer (mudskipper). Ook al ziet hij er zo niet uit, toch is het een vis (baarsachtigen). Ze leven in ondiepe kustwateren in vele delen van de wereld, van Afrika tot Australie en ZO-Azie. Zwemmen kan deze vis wel maar doet dit niet vaak. Het lijkt alsof hij pootjes heeft, maar dat zijn de borstvinnen. Zo wandelt hij over modderige stranden op zoek naar voedsel. Om zijn prooi te vangen, kromt hij zijn flexibele ruggegraat en kan zo sprongen maken van een halve meter.

   

  foto aanklikbaar voor groot formaat

  slijkspringer,mudskipper,zoo,Planckendael,vis,natuur,dieren

   

  *

   

  Foto 2 is ook een vis, eveneens een apart geval, zijn soortnaam ken ik jammer genoeg niet. Misschien is het daarom dat hij zo sip kijkt. Iemand visexpert ?

   

  zoo,vis,natuur,dieren

   

  Update : Het blijkt om een duivels visje te gaan, de zgn  lionfish of koraalduivel. Voor meer info lees bij commentaren de reactie van Karin, dan begrijp je ook meteen waarom die zo triest kijkt....

   

  *

  Ik ontdekte nog meer in het water ..... een scooter-vis ?

   

  Dadizele,autoscooter

   

 • Een beestig hotel

  Toen ik deze blokken zag was ik in eerste instantie gefascineerd door het artistieke aspect, anderzijds vind ik het verhaal achter deze gaatjes ook enorm boeiend. Daarom vandaag een logje met wat meer tekst en uitleg.

  Niet alle bijen leven in een bijenkorf. Er zijn er ook die tevreden zijn met een gaatje in een steen of boom. Dat zijn de zgn solitaire of wilde bijen. Je kan de natuur ook een handje helpen door een bijenblok te maken.

  Waarom zou je nu die vervelende beestjes helpen ? Eerst een misverstand uit de wereld helpen : solitaire bijen steken niet ! Ze spelen wel een heel belangrijke rol in de bestuiving van bloemen.

   

   

  bijensteen0090-ama.jpg

   

   

   

   

  Ze gebruiken de gangen om er hun broedkamertjes in te maken, met telkens 1 ei en het nodige stuifmeel. Tussen elk kamertje maken ze een tussenschot en helemaal op het eind sluiten ze de gang netjes af. Zo kan je meteen zien of de gang al bezet is of niet. Als er niet in een gang gemetseld wordt, wil dat nog niet zeggen dat die niet gebruikt wordt. Veel solitaire bijen of wespen slapen en schuilen er. Zoals de mannetjes : die metselen nooit maar slapen wél in de gangen ( Verrast  jaja! )

   

   

  bijenblok,bijenhotel,solitaire bij,wilde bij,natuur

   

   

   

  Dit bijenhotel moet het hele jaar door buiten blijven hangen. De meeste bijtjes brengen als pop de winter door in het blok en komen in de lente naar buiten gekropen. Als dichte gaatjes weer open zijn, is het bijtje dus alweer gevlogen.

   

   

  bijenblok,bijenhotel,solitaire bij,wilde bij,natuur

   

   

  Zoem Zoem

  Zoemmmm